Pizza to najbardziej rozpoznawalny włoski specjał, który od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Danie to doczekało się wielu wariacji, a w zależności od regionu można spotkać innowacyjne połączenia smakowe. W wielu przepisach wykorzystuje się mąkę typu 00 oraz klasyczny sos do pizzy, ale jakie mniej oczywiste składniki mogą zaskoczyć smakoszy?
Dla wielu osób klasyka to pizza margherita, jednak istnieje wiele mniej oczywistych propozycji, które warto wypróbować. Na blogu kulinarnym Auchan znajdziesz mnóstwo inspiracji, a poniżej znajdziesz kilka interesujących opcji.
Pizza Chicago Style
Ciekawą odsłonę pizzy serwuje się w Stanach Zjednoczonych. Podstawą ciasta jest mąka do pizzy typu 00, drożdże oraz inne składniki na ciasto drożdżowe. Jednak pizza Chicago Style, czyli deep-dish, wygląda jak zapiekanka. Charakteryzuje się grubym ciastem z wysokimi brzegami, a spód jest chrupiący i lekko maślany. W porównaniu do klasycznej pizzy, nadzienia jest znacznie więcej — znajdziesz w nim sporo sera, mięsa, warzyw oraz sosu. Inną amerykańską wariacją jest pizza New York Style, która ma cienkie ciasto, a kawałki można składać na pół.
Przepisy na oba warianty amerykańskiej pizzy znajdziesz na blogu Auchan. Listę składników kupisz podczas zakupów online w Auchan, przykładowo mąka do pizzy jest dostępna stronie
Pizza hawajska z… Kanady
Pizza hawajska, choć kojarzy się z palmami i tropikami, pochodzi z Kanady. Swoją nazwę zawdzięcza składnikom, które jedni uwielbiają, inni zaś niekoniecznie. Ciasto na pizzę przygotowuje się tak jak do każdej innej pizzy. Natomiast obowiązkowymi dodatkami są pokrojony ananas, szynka i ser.
Tarte flambée po alzacku
Tarte flambée to danie, które przypomina pizzę, ale ma swoje korzenie w Alzacji. Bazą jest ciasto chlebowe, które piecze się ze śmietaną, boczkiem i cebulą. W internecie znajdziesz różne przepisy na tartę flambée, w tym takie, które wykorzystują dodatkowe składniki. Dobrym pomysłem jest zastosowanie sosu do pizzy, którym możesz posmarować ciasto przed pieczeniem lub serwować go obok dania.
Sos do pizzy zrób samodzielnie albo kup gotowy, jest na przykład na stronie
Coca – pizza po katalońsku
Coca to interesująca katalońska potrawa, którą można przygotować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. To jedno z tradycyjnych i najbardziej rozpoznawalnych dań tamtejszej kuchni. Podstawą jest drożdżowe ciasto podobne do tradycyjnej pizzy. W słodkiej wersji często wykorzystuje się kandyzowane owoce, natomiast wersja wytrawna obfituje w warzywa, mięso oraz świeże ryby i owoce morza. W zależności od przepisu coca może być plackiem podobnym do pizzy lub ciastem zamkniętym, w którym dodatki znajdują się w środku.
Składniki do przygotowania tego dania kupisz podczas zakupów online na stronie https://zakupy.auchan.pl/
Langosz – pizza po węgiersku
W kuchni węgierskiej ważne miejsce zajmuje langosz, który, podobnie jak coca, występuje w wersji na słodko i na słono. Może mieć postać smażonego na oleju placka chlebowego lub drożdżowego, przypominającego pizzę. W tej wersji smaruje się go śmietaną, posypuje boczkiem, ziołami i serem. Nie brakuje także przepisów, w których zamiast śmietany używa się sosu pomidorowego lub sosu do pizzy. Możesz również wzbogacać podstawowy przepis o dodatkowe składniki.






